Zajímá vás správné sestavení jídelníčku?
Správně sestavený jídelníček musí splňovat několik důležitých podmínek. Vždy však rozhoduje, zda se tvoří pro klienta, který chce zhubnout, přibrat a nebo jen zůstat na své váze. Pro všechny tyto režimy je společné, že se musí vzít v potaz 2 podmínky:
1. Kalorická vyváženost
Příjem energie závisí na bazálním metabolismu (energie potřebná pro orgánový chod lidského těla), fyzické či psychické pracovní aktivitě a dalšímu výdeji energie v rámci volného času. Tím může být sport, výlety, procházky se psem atd.
2. Nutriční vyváženost
Abyste dosáhli výsledků, které chcete, je důležité kromě energetického příjmu sledovat i procento bílkovin, sacharidů a tuků.
Nejčastější chyby při tvorbě jídelníčku:
- zaměření se jen na kalorický příjem
- zařazení jen nízkotučných potravin
- nesprávné rozložení makroživin v rámci jednotlivých jídel
- nesledování absolutního obsahu cukrů v potravinách
- neakceptování zdravotního stavu
Nejčastější chyby při dodržování jídelníčku:
- vynechání snídaně či jiných hlavních jídel během dne
- velké časové rozestupy mezi jídly (delší než 4 hodiny)
- jí se rychle a ve stresu
- místo pořádného oběda se něčím odbydeme
- nízký pitný režim
- konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem
- konzumace polotovarů a potravin z rychlého občerstvení
- nadmíra sladkostí, kávy a alkoholu
Objednejte se do nutriční ordinace, máme 20 let praxe a zkušeností.
Za tuto dobu jsme pomohli mnoha klientům a jsme připraveni pomoci i Vám, společně to zvládneme. To vše bez diet, doplňků stravy, chemie a hladu! V Praze máme dvě pobočky - Nové Město a Černý Most.